”Parterapeuten avslöjar:

De okända krafterna som styr er relation!”

Så skulle en löpsedel för Parboken kunna formuleras.
När jag utbildade mig i EFT såg journalisten i mig direkt mönstren. Att det finns vissa grundläggande förhållanden som styr oss, och när vi förstår dem, förstår vi också våra egna nära relationer bättre.

Att förstå är en sak, och förändra är en annan.

Om Parboken ”Knyt an”!

”Det här borde alla unga människor få lära sig redan i skolan!” var min spontana tanke när jag insåg anknytningens roll i parrelationen. Eller rättare sagt så stämmer mönstren på alla dina olika relationer, mer eller mindre tydligt.

Vad var det då för mönster jag såg?

Jo, till exempel att jag blev en `påtryckare´ när sambon och jag tjafsade. Och han blev i sin tur en `undandragare´. Jag var på och han backade, vare sig vi ville eller inte. Plötsligt såg jag det hos vänner, i tv-serier, romaner och vart jag än hörde upprörda röster.

  • Mönstret bakom dessa roller är våra anknytningsprofiler.

Han pratade inte om sina känslor och ville ”fixa” mina problem. Jag pratade gärna om mina men ville att han skulle vara känslomässigt närvarande och bara lyssna.

  • Mönstret handlar delvis om anknytningsmönstren och delvis om våra könsroller.

När vi fastnade i osämja blev det i värsta fall ett evigt tjatande om småsaker som egentligen inte betydde så mycket. En negativ spiral, om och om igen.

  • Mönstret som styrde oss var rädsla, i grunden rädslan för att bli lämnad.

 Vad är det här för en bok?

Det är i första hand ingen traditionell självhjälpsbok. För jag tror inte på en 10-punktslista och sen är det klart. Vi kan nog vara överens om att det inte existerar några kvick fix när det gäller relationer.

Fokus ligger på att få dig förstå vad som händer i parrelationen på olika plan, när det börjar gunga. Att erbjuda verktyg, i form av kunskap, aha-insikter och tips på hur ni kan hantera det du eller ni upptäckt. Ni kanske har förmodligen fastnat i ett negativt mönster, eller riskerar att göra det. Slutat ge er relation prioritet i livet och i almanackan utan att riktigt förstå varför. Och när tvivel och oro tar över börjar ofta negativa saker hända `av sig själv´.

Anledningen är att vi blir rädda, för det är vad vi blir när vi inte längre har det bra med varandra. Sen kanske det visar sig i form av irritation, nonchalans eller vad som helst egentligen. Men när känslan av ensamhet, att uppleva sig övergiven eller avvisad, tar plats i bröstet och i relationen då är det en varningssignal. Eller när grälen bara mal på och mal på alternativt när tystnaden fryser luften, då är det också dags att se upp.

Då ska ni kunna känna igen vad ni läst i den här boken. ”Aha, jag har blivit en Pådrivare.” ”Aha, jag har klippt till min partners ömma punkter, inte undra på att hen reagerar.” ”Aha, nu har Monstret mönstret tagit över, vi behöver hjälpas åt och bekämpa det.” osv.
Dags att inte bara reagera utan också agera.

Smörgåstårtan

För att enkelt förklara så komplexa ting som hur en parrelation fungerar använder jag en bild, en metafor: Smörgåstårtan. Den finns både mellan er och inom dig. Lätt att komma ihåg och också prata om.

På toppen räkor och gurka som dekoration. Sen kommer lager på lager och längst ner en bottenplatta som ska hålla upp smörgåstårtan. Räkorna är det ni tjafsar om, men det handlar inte om dem utom det som finns djupare ner i relationen. Sånt du känner men inte berättar, taggar i hjärtat som aldrig dragit ut osv. Längst ner den universella frågan: ”Finns du där när jag behöver dig?”. Titta på mina filmer så får du mer att tänka på.

Upplägget

Boken börjar med de två viktigaste bitarna för att förstå er relation:

  • anknytningen och
  • känslorna

Det vi bär med oss från barndomen, våra anknytningsmönster, och vilken roll de spelar i idag, i er relation. Därefter tar jag upp de härliga, men också jobbiga, känslorna och hur vi hanterar att vi, eller partnern, känner `för mycket eller för lite´.

När ni kommit hit inser ni nog att det som styr er är inte odiskad tvätt eller en dum partner, det är mönster ni fått med er. Både genetiskt från tiden på stäppen och från dina föräldrar och deras föräldrar och…

Sen följer tre kapitel ur en vardagsnivå:

  • Om gräl och tjafs samt de roller vi hamnar i: jägaren och den som flyr.
  • Kommunikation, hur vi säger saker, vad vi tror vi hör och om konsten att lyssna på rätt sätt.
  • Sex är givetvis en viktig punkt i en parbok. Men kanske blir ni förvånade när ni kommer hit. För kan det vara så att sex och kommunikation är två sidor av samma mynt? Och vad avgör om gnistan tänds?

Har ni läst så här långt ser ni hur det ena leder till det andra och att det som upplevts som obegripligt faktiskt blir begripligt, ja rent logiskt. Som ett mönster. Aha…!

Ett kapitel i slutet berättar om Emotionellt Fokuserad Terapi för par (EFT), ett vill ge er några Goda råd och till sist kommer jag tillbaka till Smörgåstårtan och räkorna på toppen. (du förstår snart), dvs allt det vi tjafsar om. Min förhoppning är att ni nu ska se på det med helt andra ögon.

Sammanfattningsvis borrar boken först i det vi har fått med oss men kanske inte lärt oss se och hantera. Tungt för en del, utmanande för andra. Men nödvändigt att förstå för alla. Sen kommer insikterna som gör det lättare och lättare att förändra. När du läst klart hoppas jag du ser på dig själv och din partner med mer medkänsla och förståelse.

Och inte minst, fått hopp om att också ni kan få en trygg och kärleksfull relation.

Bokrelease

Smygpremiär i Östersund
i början av september!

Knyt an blir bok

Ja, jag vill gärna veta
när boken finns att köpa!

Fyll i din E-post så hör
vi av oss när boken släpps.

8 + 4 =

Om otrohet

Vad är otrohet?

Tre par i TV