EFT och kärleken

Den här texten berättar om när forskarna knäckte gåtan med varför EFT är så effektivt.

Kärlek, vad är det? En gåtfull och svårfångad känsla, möjlig att beskriva men inte att definiera? En berusande blandning av sex och känsla?
”Nej”, svarar parterapeuten och EFT-forskaren Sue Johnson, ”Det är människans mest kraftfulla överlevnadsmekanism och med evolutionära rötter.”

Precis som spädbarnet måste knyta starka band med sin vårdare för att överleva, knyter vuxna band till varandra av precis samma anledning, menar hon.
Anknytningen handlar alltså inte längre enbart om det lilla barnets första tid. Behovet att känslomässigt vara sammanlänkad med en annan människa följer oss livet ut.
Och det är det som är kärlek.

Alla har inte fått ett tryggt anknytningsmönster med sig in i vuxenlivet.  Men vi har lärt oss att hantera situationer, dölja vissa känslor ja kanske till och med för oss själva.  Vi lever kanske också i en känslomässigt ytlig relation eller står helt enkelt ut.
Ända tills det krisar.
Då kommer våra anknytningsmönster i dagen. Inte bråkar vi för att städningen brister eller att den andre är nonchalant.  Nej, i grunden kämpar vi med näbbar och klor för att få tillgång den känslomässiga kontakten med den andre. ”Förstår du verkligen hur sårad jag är för att du lämnar mig med allt ansvar? Jag känner mig ensam och övergiven.”
Vi reagerar helt enkelt som de stenåldersmänniskor vi känslomässigt också är. För utan en partner som såg den sabeltandade tigern komma smygande, ja då överlevde vi inte.  Vi klarade inte att vara, och känna oss, ensamma och övergivna. Varken då eller nu.
Det är därför som gräl och bråk kan bli en upplevelse som vore det på liv eller död

När Sue Johnson insåg anknytningens roll föll pusselbitarna på plats. Efter år av forskning och tusentals parterapier hörde hon plötsligt vad de grälande egentligen skrek i sin förtvivlan: ” Kan jag lita på att du är där när jag behöver dig?”  Kan jag nå dig?  Kan jag lita på att du möter mig känslomässigt? ”
Att hjälpa parterna att bryta destruktiva mönster och få tillgång till varandras inre, med påföljande trygghet, är EFT:s kärna.

En bra relation kan med andra ord reparera gamla skador.

Fastnat i dåligt mönster?

Mina 10 bästa goda råd
när det inte är bra!

Läs listan som publicerades i Aftonbladet >>
Se råden som video >>